Промените в данъчните оценки ще засегнат всички жилища - и старите,  и новопостроените.

...
Промените в данъчните оценки ще засегнат всички жилища - и старите,  и новопостроените.
Коментари Харесай

Обяснението: Ако данъчната оценка на едно жилище е 1670 лв. за кв. м, а пазарната му стойност е около 3000 евро, всички данъчни такси за този имот се плащат върху 1670 лева

Промените в данъчните оценки ще засегнат всички жилища - и старите,  и новопостроените. Причината е, че се предлага осъвременяване на два основни коефициента във формулата за пресмятане на оценките, които нямат връзка с това по кое време парцелът е издигнат: коефициентът за базовата стойност на един квадратен метър повърхност и коефициентът за местоположение на парцела съгласно обитаемото място.

Това изясни Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България във връзка предложените промени в Закона за локалните налози и такси, чиято цел е да приближат сегашните, непроменяни повече от 10 години равнища на данъчните оценки на недвижимите парцели до действителната им пазарна стойност.

" Предложените сега законови промени възвръщат само текст, който до 2007 година задължаваше финансовото министерство всяка година да актуализира данъчните оценки, в случай че има смяна на пазарните равнища с повече от 20%. Но това не значи, че данъчните оценки автоматизирано ще се усилят от 1 януари 2024 година ", акцентира Георгиева, представена от " Сега ".

По думите й следва през цялата 2024 година, на базата на показателите на цените на жилищата, които Национален статистически институт разгласява всяка година, специалистите от финансовото министерство да създадат нужните калкулации по какъв начин въпросните основни коефициенти да бъдат осъвременени, тъй че да не се получи шоково покачване. И вероятно новите оценки да се приложат от началото на 2025 година

Георгиева даде обаче сладкодумен образец какво може да се чака за едно жилище в центъра на София. " В момента данъчната оценка на едно жилище в центъра на София не може да бъде повече от 1670 лева на квадратен метър, до момента в който пазарната стойност е не по-малко от 3000 евро. Всички данъчни такси за този парцел обаче се заплащат върху 1670 лева ", сподели Георгиева.

" Със сигурност няма да има внезапно покачване на налог здания, защото, от една страна, общинските препоръки може да понижат промилите на този данък, с цел да няма шоково нарастване. От друга страна, самата смяна в тези два коефициента може да се направи на стъпки, като това е въпрос на калкулации и доста експертна работа преди да бъдат направени промени в Закона за локалните налози и такси ", сподели Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР